UMWMM Giżycko: Regionalne przysmaki w mazurskim mieście

2 min czytania

W najbliższą sobotę (6 lipca 2019 roku) w Mikołajkach odbędzie się XII Mazurski Festiwal Rybny Rybkę na zdrowie”.

Festiwal promuje potrawy rybne oraz służy poszerzaniu wiedzy o rodzajach i znaczeniu produktów rybnych w racjonalnym żywieniu.

Podczas imprezy nie zabraknie degustacji ryb przyrządzonych na różne sposoby. Będzie można podpatrzeć mistrzów kuchni podczas przygotowywania różnorodnych potraw rybnych, skosztować wielu rybnych przysmaków oraz wziąć udział w warsztatach i konkursach kulinarnych.

Wydarzeniu towarzyszyć będzie również kiermasz sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

PROGRAM FESTIWALU:
10.00 Uroczyste rozpoczęcie Festiwalu
10.20 I tura warsztatów kulinarnych dla amatorów Rybkę na zdrowie”, prowadzonych przez znanych kucharzy regionalnych
11.00-15.30 Przeprowadzenie konkursów tematycznych:
• Konkurs na najlepszego sprawiacza ryb
• Konkursy dla najmłodszych,
• Mini koncerty szantowe zespołu Zejman i Garkumpel” oraz koncert orkiestry dętej z Poddębic
• Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez Grupę Kulinarną Grzegorza Łapanowskiego, FOODLAB STUDIO
• Lukrowanie słodkich sielawek
• Pogawędki o rybach, rybactwie i rybnych kulinariach
13.00 II tura warsztatów kulinarnych dla amatorów Rybkę na zdrowie” prowadzonych przez znanych kucharzy regionalnych
15.30 Zakończenie Festiwalu i wręczenie

Ponadto w programie:
• Pokazy kulinarne Kuchnie Świata z polskich ryb”
• Stoiska degustacyjne
• Animacje i stoiska promocyjne Polskiego Towarzystwa Rybackiego oraz Lokalnej Grupy Działania Mazurskie Morze”
• Plastyczny kącik Malucha z mikołajskimi kolorowankami
• Stoiska podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa |Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla

Autor: krystian