Ilustracja do tekstu - pomidory

Ideą konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” jest promocja przetworów domowych wykonanych oraz zaprezentowanie bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Ważna jest również promocja tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich przez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego w województwach: warmińsko-mazurskim, pomorskim, podlaskim oraz mazowieckim.

Tradycja robienia przetworów w warunkach domowych jest w Polsce bardzo długa. Marynuje się dynię i grzyby, kisi ogórki i kapustę, z owoców przygotowuje kompoty i dżemy, a z mięsa - konserwy. Korzystając ze sprawdzonych przepisów mam i babć zamykamy smaki mijającego lata w słojach, by cieszyć się nimi w ciągu zimy i na przedwiośniu.

Przedmiotem konkursu są przetwory domowe oceniane w następujących kategoriach:
a) domowe przetwory z owoców (w tym jagody, borówki, jeżyny, żurawiny itp.);
b) domowe przetwory z warzyw (w tym grzyby leśne);
c) domowe przetwory mięsne i rybne.

Inicjatywa skierowana jest do grup formalnych i nieformalnych (organizacji zrzeszających pełnoletnie osoby fizyczne, kół gospodyń wiejskich) działających na obszarach wiejskich województwa warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego i mazowieckiego.

Harmonogram konkursu:
- do 11 września 2019 r. – przesyłanie zgłoszeń,
- do 23 września 2019 r. – wyłonienie uczestników konferencji,
- 1-3 października 2019 r. – konkurs i konferencja
Konkurs jest integralną częścią konferencji, która odbędzie się w dniach 1-3 października 2019 r. w Olsztynie w ramach operacji „Zainspiruj się dziedzictwem”.


WIĘCEJ INFORMACJI