UMWMM Giżycko: Rusza cykl wydarzeń promujących żywność naturalną

1 min czytania

Ideą wydarzeń z kalendarza imprez regionalnych jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla.

Pierwszą z 18 tegorocznych imprez jest Święto Indyka, które odbędzie się 23 czerwca 2019 w Nowej Wsi k. Iławy.

Ważne jest również promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochronę regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocję restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Podczas Święta Indyka” promowane będzie mięso drobiowe, które będzie składnikiem, wykorzystywanym m.in. w konkursie kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich Na najlepszą potrawę z indyka na zimno”, licznych pokazach kulinarnych połączonych z degustacją.

Zaplanowano również gotowanie z marszałkiem województwa warmińsko-mazurskiego, animacje artystyczne dla dzieci oraz koncerty.

Organizatorami wydarzenia są samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, wójt gminy Iława oraz Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza.

PLAKAT ŚWIĘTA INDYKA

ZOBACZ KALENDARZ KULINARNYCH IMPREZ

Autor: krystian