UMWMM Giżycko: Promocja warmińsko-mazurskiej żywności na Festiwalu Smaków

2 min czytania

Przedstawiciele województwa warmińsko-mazurskiego wezmą udział w Toruńskim Festiwalu Smaków, który potrwa od 13 do 14 kwietnia 2019 roku w ramach IX edycji Targów Wypoczynek” w Centrum Targowym PARK w Toruniu.

Województwo warmińsko-mazurskie od roku 2005 jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego używając logo Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Samorząd województwa jest właścicielem licencji na chroniony znak towarowy Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” i przyznaje prawo do jego używania przedsiębiorcom, którzy spełniają wymogi określone regulaminem. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców
w produkcji żywności i potraw, kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja kulinarnego dziedzictwa regionu.

Na Warmii i Mazurach aktualnie 136 przedsiębiorstw, rolników, przetwórców i restauratorów tworzy sieć, która ułatwia konsumentom dotarcie do regionalnej żywności.

Więcej informacji na dziedzictwokulinarne.pl oraz oficjalnym fanpage’u Sieci facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP oraz na Fanpage’u Targów: facebook.com/events/2330802400476260/permalink/2361141004109066/.

Znak Kulinarne Dziedzictwo Europy” pomoże Wam odnaleźć miejsca w całej Europie, w których można spróbować regionalnych specjałów. Sprawdźcie na www.culinary-heritage.com

Na stoisku województwa zaprezentują się członkowie sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
1. Gospodarstwo rolne Nad Arem, Helena Wróblewska, Kierźliny k. Barczewa sery kozie
2. Zakład Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun, Olsztyn miody naturalne
3. Octim Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o., Olsztynek ocet, musztarda, ketchup, sosy musztardowe, glazury balsamiczne
4. Gęsia Chata Grupa Producentów Rolnych MARPOL Sp. z o.o., Krystyna Ziejewska gęsina
5. Zakład Wędliniarski Flis-Pol, Jarosław Flis, Miłomłyn wędliny tradycyjne

Do pobrania:
PLAKAT WYDARZENIA

Autor: krystian