16 stycznia br. uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Giżycku wzięli udział w zajęciach kulinarnych w ramach projektu informacyjno-szkoleniowego „Stawiam na wołowinę” edycja 2024. Pod czujnym okiem Marcina Budynka, doświadczonego szefa kuchni, specjalizującego się w przygotowywaniu potraw z mięsa, młodzież zdobywała wiedzę i doświadczenie przydatne w późniejszej pracy zawodowej. Każde kulinarne spotkanie podzielone zostało na dwa etapy: teoretyczny wykład dotyczący jakości i wartości odżywczej mięsa wołowego oraz praktyczne warsztaty kulinarne. W trakcie wykładów uczniowie mogli zapoznać się z charakterystyką wysokiej jakości wołowiny kulinarnej. Omówione zostały również najpopularniejsze rasy bydła, charakterystyczne dla polskich hodowli. Ponadto, merytoryczna prelekcja podkreśliła odżywcze właściwości mięsa wołowego oraz przybliżyła istotę jego obróbki kulinarnej. Podczas wykładu szef kuchni Marcin Budynek zaprezentował uczniom poszczególne, kulinarne elementy wołowe, omawiając szerzej każdy z nich. Nie mogło zabraknąć także informacji na temat dojrzewania oraz sezonowania wołowiny, procesu niezwykle istotnego z punktu widzenia jakości i późniejszej smakowitości tego mięsa. W części warsztatowej „Stawiam na wołowinę!” udział brali uczniowie klas o profilu gastronomicznym. Każdy z nich musiał zmierzyć się z innym, oryginalnym przepisem, m.in.: stekiem wołowym z fasolką szparagową, tatarem w trzech odsłonach, orientalnymi pulpecikami wołowymi z ryżowym makaronem, stekiem wołowym z kaszanką, borowikami i kremem paprykowym czy hamburgerem z wołowiną z pieczonymi frytkami z batatów oraz majonezem limonkowo-kolendrowym. Dla niektórych młodych kucharzy była to pierwsza okazja do pracy z polską wołowiną.

 

Źródło informacji: Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku