Dnia 19 kwietnia 2023 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny – Literacka Kuchnia. Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku reprezentowała Angelika Bieciuk z klasy III Technikum oraz Weronika Rybacka z klasy IV Technikum. Do potyczek kulinarno-literackich zgłosiło się 12 zespołów z różnych części Polski. Uczestnicy konkursu szukali inspiracji kulinarnych w literaturze polskiej i zagranicznej. Angelika z Weroniką przygotowały: Indyczą wątróbkę nadzianą gruszką, szynką skarmelizowaną cebulką polaną sosem malinowym a także babeczki czekoladowe z niespodzianką. Recepturę zaczerpnęły z książki Stanisława Lema „Dyktanda, czyli w jaki sposób wujek Staszek wówczas Michasia – dziś Michała – uczył pisać błędów” a także Jonathana Franzen „Korekty”. Opiekunowie: Marzena Dyndul, Irena Fabisiak, Urszula Siergiej-Todryk.

Źródło: Zespół Szkół Zawodowych w Giżycku