Targi w Poznaniu w 2019 roku

W Poznaniu zakończyły się targi „Smaki Regionów” – imprezy skupiającej producentów i przetwórców żywności naturalnej i tradycyjnej.

Targi to kulinarna podróż niemal przez całą Polskę. Co roku, pod herbami województw, gromadzą się wytwórcy tradycyjnych produktów: aromatycznych wędlin, wyśmienitych serów, regionalnych miodów, naturalnego pieczywa, naturalnych soków, olejów tłoczonych na zimno.

Na imprezie nie mogło zabraknąć przedstawicieli naszego regionu. Na stoisku województwa warmińsko-mazurskiego królowały produkty z ryb, wędlin, regionalne miody, sery, piwa i zioła.

W stolicy Wielkopolski zaprezentowali się:
- Pasieka „Ranczo w Kaczej Dolinie” z Nowej Wsi Reszelskiej – miody,
- Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna – ryby,
- Zakład wędliniarski „Flis-Pol” z Miłomłyna – wędliny,
- Grupa Producentów Rolnych „Marpol” z Iławy – gęsina
- Browar Kormoran z Olsztyna – regionalne piwa
- „Zielarnia Warmińska” z Olsztyna – zioła i herbaty
- „Qraś” Wędliny Catering z Orzysza – wędliny
- Pasieka Jabłońscy z Łąkorza – miody
- Gospodarstwo rolne „Nad Arem” z Kierźlin k. Barczewa – sery kozie

Jak co roku, nasze produkty cieszyły się ogromną popularnością. Nie obyło się również bez nagród. W tym roku „Złoty medal Targów” otrzymali:
- FlisPol z Miłomłyna - za „Wędzonkę miłomłyńską”,
- Qraś - Wędliny Catering z Orzysza - za „Kiełbasę orzechową”,
- Pasieka Jabłońscy za „Miód leśny”,
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za „Miód wielokwiatowy”.

Dodatkowo 6 przedsiębiorców – członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle otrzymało „Perły 2018” - nagrody przyznawane w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za najlepsze produkty
i potrawy regionalne. Były to:
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra za „Kiełbasę królewiecką”,
- OSM w Olecku za Ser pełnotłusty „Gouda olecka”,
- Pasieka Wędrowna Jan i Remigiusz Pleszkun za „Miód pszczeli nektarowo-leśny z nostrzykiem”,
- Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za „Miód pitny trójniak nowowiejski”,
a także:
- Grupa Producentów Rolnych Marpol Sp. z o.o. – Lokal Gęsia Chata - za „Czerninę i pierogi z gęsiną”,
- Gościniec Ryński Młyn - za „Chrupiące stynki” oraz „Mazurskie farszynki”.

Dodatkowe relacje na stronie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle: www.dziedzictwokulinarne.pl oraz na oficjalnym fanpage’u Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle # https://www.facebook.com/DziedzictwoKulinarneWMP/

  • Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
  • Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
  • Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
  • Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku
    Targi w Poznaniu w 2019 roku