UMWMM Giżycko: Najlepsze miody są na Warmii i Mazurach
W Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbyło się EŁKOWISKO, a podczas niego Regionalne Święto Miodu” oraz Festyn Łowiecki.
Po raz ósmy Ełk stał się regionalną stolicą miodu i produktów pszczelarskich. Na tym terenie od ponad pięciuset lat kultywowane są tradycje pszczelarskie, a okoliczne uprawy oraz roślinność wyjątkowo sprzyjają pozyskiwaniu miodów.
Pszczelarze z całego regionu, w tym członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla, zaprezentowali miody i szeroką gamę produktów pszczelarskich podczas konkursu Na najlepszy miód”. Do konkursu przystąpiło 9 pszczelarzy, którzy zaprezentowali 36 miodów.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka
1. W konkursie Na najlepszy miód rzepakowy” - Pasieka Jurewicz.
2. W konkursie Na najlepszy miód lipowy” - Gospodarstwo Pasieczne Mazurska Pasieka”
3. W konkursie Na najlepszy miód gryczany” - Bartnik Mazurski.
4. W konkursie Na najlepszy miód wielokwiatowy” - Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie.
5. W konkursie Na najlepszy miód odmianowy” - Bartnik Mazurski.
Oprócz miodu można było również spróbować domowych ciast. W konkursie Na najlepsze ciasto z miodem” wzięło udział 8 wypieków. Wszyscy uczestnicy tego konkursu otrzymali okolicznościowe upominki. Podczas Święta Miodu na miejscowym kiermaszu można było nabyć produkty pszczelarskie, które cieszyły się dużym powodzeniem wśród mieszkańców Ełku.
Organizatorem wydarzenia byli samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz miasto Ełk.
Autor: krystian