Święto Indyka w Nowej Wsi

Po raz piąty w Nowej Wsi pod Iławą odbyło się „Święto Indyka” - pierwsze wydarzenie z tegorocznego kalendarza imprez regionalnych Warmii, Mazur oraz Powiśla.

Ideą imprez regionalnych jest kultywowanie propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej. Podczas „Święta Indyka” promowano potrawy z mięsa drobiowego.

Było ono głównym składnikiem, wykorzystywanym m.in. w konkursie kulinarnym Kół Gospodyń Wiejskich „Na najlepszą potrawę z indyka na zimno”.

W tegorocznych zmaganiach wzięli udział przedstawiciele 11 Kół Gospodyń Wiejskich: Tynwałd, Nowa Wieś, Gałdowo, Radomek, Gromoty, Kałduny, Szymbark, Gulb, Ząbrowo, Szałkowo oraz Ławice.

Jury przyznało następujące miejsca:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Ząbrowo
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Szymbark

W kulinarnych zmaganiach brał udział również Gustaw Marek Brzezin (marszałek województwa warmińsko-mazurskiego), który razem z Krzysztofem Harmacińskim (wójtem gminy Iława) oraz Wiesławem Mergalskim (członkiem sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”), przygotowywał kotlety mielone z indyka. Potrawę mogli następnie skosztować uczestnicy imprezy.

Organizatorami wydarzenia byli: samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, wójt gminy Iława, Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych - Izba Gospodarcza oraz Regionalna Grupa Producentów Drobiu FARMER.

  • Święto Indyka w Nowej Wsi
    Święto Indyka w Nowej Wsi
    Święto Indyka w Nowej Wsi
    Święto Indyka w Nowej Wsi
  • Święto Indyka w Nowej Wsi
    Święto Indyka w Nowej Wsi
    Święto Indyka w Nowej Wsi
    Święto Indyka w Nowej Wsi
  • Święto Indyka w Nowej Wsi