Honorowym Dawcom Krwi za bezcenny dar krwi, wszystkim osobom, które z porywu serca, bezinteresownie ratują życie i zdrowie potrzebujących życzymy dużo zdrowia, szczęścia i wszelkiej pomyślności.

 


 

​ ​
Krew i jej składniki to dla wielu pacjentów jedyna szansa na życie lub powrót do zdrowia.

Czy wiesz, że …?

  • Krwi, ani żadnych produktów krwiopodobnych nie da się wyprodukować – jedynym jej źródłem jest ludzki organizm.
  • Krew jest jednym z płynów ustrojowych, pełni funkcje transportowe i obronne dla organizmu.
  • W organizmie człowieka jest ok. 5,5 – 6 litrów krwi.
  • 1 jednostka donacji to około 450 ml krwi.

Co roku w Polsce przetacza się około 1 200 000 jednostek koncentratu krwinek czerwonych, co oznacza, że tyle donacji jest potrzebnych, żeby pozyskać krew dla potrzebujących pacjentów.
​ ​
Krew to bezcenny lek, dar życia
​ ​
Zostań krwiodawcą!
Krwiodawcą może zostać osoba w wieku 18 – 65 lat, ciesząca się dobrym zdrowiem i ważąca co najmniej 50 kilogramów, u której w ciągu ostatnich 6 miesięcy:

  • nie wykonano akupunktury, tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała;
  • nie miała wykonanych żadnych zabiegów operacyjnych, endoskopowych czy diagnostycznych (np. badań artroskopii, laparoskopii);
  • nie była leczona krwią i preparatami krwiopochodnymi.

Sposoby pobierania krwi
​ ​
Metoda konwencjonalna – dawca oddaje krew pełną w ilości 450 mililitrów (1 jednostka), zawierającą krwinki czerwone, płytkowe, białe i osocze. Krew pobiera się z pojedynczego wkłucia do żyły, do jednorazowych pojemników z tworzywa sztucznego. Zabieg trwa ok. 5-10 minut, może być wykonywany w odstępach minimum 8 tygodni.
​ ​
Metoda aferezy – dawca oddaje tylko wybrane elementy komórkowe krwi (krwinki czerwone, płytki, osocze, granulocyty), w odstępach uzależnionych od rodzaju donacji.

​ ​
Przygotowanie do oddania krwi
​ ​
Dzień przed oddaniem krwi pij dużo płynów (najlepiej niegazowanej wody mineralnej).

W dniu oddania krwi:

  • zjedz lekki, niskotłuszczowy posiłek. Zalecane są m.in.: pełnoziarniste pieczywo, ryż, kasza, makaron, ryby, chude mięso i wędliny, owoce, dżem, miód, woda, soki owocowe i warzywne;
  • wyklucz z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego m.in.: jajka, mleko, śmietanę, masło, tłuste mięso, kiełbasę, pasztet, rosół;
  • bądź wypoczęty i wyspany;
  • nie pal papierosów, nie spożywaj alkoholu lub innych substancji psychoaktywnych. Nawet śladowa ilość substancji może być szkodliwa dla osoby, której twoja krew zostanie przetoczona;
  • nie przyjmuj żadnych leków (poinformuj o tym lekarza kwalifikującego);
  • nie zgłaszaj się do oddania krwi, jeśli jesteś przeziębiony;
  • nie zapomnij zabrać ze sobą dokumentu tożsamości ze zdjęciem i nr PESEL;
  • podczas trwania zagrożenia epidemicznego honorowym dawcom krwi przysługują dwa dni wolnego.

Twoja krew może uratować życie!

Link do filmu „Krwiodawstwo darem życia”: https://youtu.be/5xclxsAhfBA

 

 

Źródło informacji: https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/akademianfz