Powiat Giżycko: Tłusty Czwartek

2 min czytania

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Tłusty Czwartek to tradycja sięgająca w Polsce XVII wieku. Według przesądu trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, by mieć szczęście przez kolejny rok.

TŁUSTY CZWARTEK
Tradycja rzecz święta, a co z kaloriami?

Najlepsze pączki to te, których skład znamy.

Kupione w cukierni mają od 290 do nawet 350 kcal. Mini pączek z lukrem to ok. 42 kcal.

Nie taki tłusty czwartek

Dobrym sposobem na zmniejszenie kaloryczności potrawy jest pieczenie zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Skorzystaj z przepisu w odchudzonej wersji na smakowite pączki.

W jednej porcji jest ok. 200 kcal; 5,5 g białka; 7,3 g tłuszczu i 35,4 g węglowodanów.

Składniki na 15 pączków:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki ok. 240 g
mąka pełnoziarnista 2 szklanki ok. 260 g
40 g świeżych drożdży
mleko 2% tłuszczu 200 ml
jaja kurze 3 sztuki
masło pół kostki
łyżka cukru 5 g
sól 2g
erytrytol 5 łyżek 50 g
dżem niskosłodzony 8 łyżeczek
cukier puder 4 łyżki (40 g) lub słodzik do posypania.

  • przygotuj zaczyn: podgrzej mleko (3 łyżki), dodaj drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki
  • zamieszaj, przełóż do naczynia i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia
  • oddziel żółtka od białek jaj
  • do dużej miski wrzuć obie mąki, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko, erytrol, żółtka jaj
  • miękkie masło i szczyptę soli
  • wyrabiaj ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję
  • odstaw masę w ciepłym miejscu, przykrytą ściereczką, na ok. godzinę do wyrośnięcia
  • wyłóż ciasto na blat i podziel na 15 części blat możesz obsypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało
  • uformuj jednolite kuleczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw odstępy między kulkami, ponieważ podczas pieczenia się rozrosną
  • delikatnie posmaruj pączki białkiem jaj i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut
  • gotowe pączki nadziej dżemem przez strzykawkę bez igły. Oprósz je delikatnie cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem.

Możesz oczywiście zrezygnować z cukru pudru do posypania oraz z nadzienia.

​Pamiętamy o zachowaniu umiaru!

Pączek zawiera znikomą ilość białka, za to ma dużo cukru, który zwiększa poziom insuliny we krwi. Nadprogramową dawkę cukru z krwi nasz organizm zmagazynuje pod postacią tkanki tłuszczowej.

Zjeść czy nie zjeść pączka?​

Zjedz, a potem go spal!

​Możesz:
12 minut wchodzić po schodach
30 minut jeździć na łyżwach
50 minut odkurzać
75 minut szybo spacerować

Zjedz pączka na szczęście a potem poćwicz na zdrowie.

​Źródło informacji: https://www.facebook.com/akademianfz/

Autor: krystian