„Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Tłusty Czwartek to tradycja sięgająca w Polsce XVII wieku. Według przesądu trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka, by mieć szczęście przez kolejny rok.
TŁUSTY CZWARTEK
Tradycja rzecz święta, a co z kaloriami?
Najlepsze pączki to te, których skład znamy.
Kupione w cukierni mają od 290 do nawet 350 kcal. Mini pączek z lukrem to ok. 42 kcal.
Nie taki tłusty czwartek
Dobrym sposobem na zmniejszenie kaloryczności potrawy jest pieczenie zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Skorzystaj z przepisu w odchudzonej wersji na smakowite pączki.
Pieczone pączki
W jednej porcji jest ok. 200 kcal; 5,5 g białka; 7,3 g tłuszczu i 35,4 g węglowodanów.
Składniki na 15 pączków:
mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki ok. 240 g
mąka pełnoziarnista – 2 szklanki ok. 260 g
40 g świeżych drożdży
mleko 2% tłuszczu – 200 ml
jaja kurze – 3 sztuki
masło – pół kostki
łyżka cukru 5 g
sól 2g
erytrytol – 5 łyżek 50 g
dżem niskosłodzony – 8 łyżeczek
cukier puder 4 łyżki (40 g) lub słodzik do posypania.
Przygotowanie:
- przygotuj zaczyn: podgrzej mleko (3 łyżki), dodaj drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki
- zamieszaj, przełóż do naczynia i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia
- oddziel żółtka od białek jaj
- do dużej miski wrzuć obie mąki, wyrośnięty zaczyn, pozostałe mleko, erytrol, żółtka jaj
- miękkie masło i szczyptę soli
- wyrabiaj ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję
- odstaw masę w ciepłym miejscu, przykrytą ściereczką, na ok. godzinę do wyrośnięcia
- wyłóż ciasto na blat i podziel na 15 części – blat możesz obsypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało
- uformuj jednolite kuleczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw odstępy między kulkami, ponieważ podczas pieczenia się rozrosną
- delikatnie posmaruj pączki białkiem jaj i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut
- gotowe pączki nadziej dżemem przez strzykawkę bez igły. Oprósz je delikatnie cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem.
Możesz oczywiście zrezygnować z cukru pudru do posypania oraz z nadzienia.
Pamiętamy o zachowaniu umiaru!
Pączek zawiera znikomą ilość białka, za to ma dużo cukru, który zwiększa poziom insuliny we krwi. Nadprogramową dawkę cukru z krwi nasz organizm zmagazynuje pod postacią tkanki tłuszczowej.
Zjeść czy nie zjeść pączka?
Zjedz, a potem go spal!
Możesz:
– 12 minut wchodzić po schodach
– 30 minut jeździć na łyżwach
– 50 minut odkurzać
– 75 minut szybo spacerować
Zjedz pączka na szczęście a potem poćwicz na zdrowie.
Źródło informacji: https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/akademianfz/