Jeśli spytamy kogokolwiek, aby podał przykład potrawy znajdującej się na japońskim stole prawdopodobnie większość odpowiedziałaby "sushi". Potrawa mająca swoje korzenie w Kraju Kwitnącej Wiśni podbiła miliony serc na całym świecie, nic dziwnego. Danie, które spopularyzowało się w ostatnich latach na skalę światową bez wątpienia można uznać za fenomen.
Swój sukces w kulinarnym świecie zawdzięcza przede wszystkim niepowtarzalnym walorom smakowym, a także estetycznym. Połączenie surowej ryby z wieloma egzotycznymi składnikami sprawi, że doświadczymy doznań smakowych niespotykanych w naszej ojczystej, czy nawet światowej kuchni. Jednakże wiele osób odrzuca myśl zjedzenia surowej ryby, dlatego pierwszy i najtrudniejszy krok stanowi przekonanie się do tego nietypowego połączenia. Doświadczenie tego egzotycznego smaku, trudnego do porównania z jakąkolwiek inną potrawą jest warte przełamania początkowej niechęci.
Składniki potrzebne do przygotowania sushi
W zależności od tego jaki rodzaj sushi chcemy przygotować będziemy musieli użyć innych produktów. Jednak są składniki, które są podstawą w każdym rodzaju sushi np. gotowany ryż (biały oraz krótkoziarnisty) zaprawiony octem ryżowym, powinien charakteryzować się miękkością oraz słodkim posmakiem. Jego dopełnieniem powinny być różne dodatki takie jak: owoce morza, kawałki ryb, wodorosty nori, grzyby, warzywa, omlet japoński, tofu, czy ziarna sezamowe. Ilość oraz warianty dodatków różnią się w zależności od tego jaki rodzaj sushi chcemy przygotować.
Jednakże warto pamiętać o tym, iż poza określonymi kombinacjami możemy sami eksperymentować ze smakami oraz doborem składników w zależności do naszych upodobań, co w zasadzie jest symbolem kuchni japońskiej. Sam proces tworzenia sushi jest traktowany przez jego miłośników jako filozofię. Oznacza to, że nie chodzi o efekt końcowy, a o przebieg jego przygotowania.
Najpopularniejsze rodzaje suhi:
- Nigiri
Ręcznie formowane porcje ryżu, na których ułożony jest kawałek ryby, ośmiornicy, kalmara, czy japońskiego omletu. Dodaje się cieńską warstwę wasabi.
- Maki sushi
Rolka ryżu z dodatkami jest zawijana w prasowane wodorosty nori, a następnie krojona na kawałki. Zazwyczaj rolki wypełnia się owocami morza, rybami oraz warzywami. Zwija się je za pomocą bambusowej maty.
- Hosomaki
Jest to najmniejszy rodzaj sushi, gdzie średnica jednego kawałka jest równa ok. 2-3 cm. W środku umieszcza się kawałki ryby lub warzywa.
- Uramaki
Ten rodzaj sushi charakteryzuje się ryżem, który umieszczany jest po zewnętrznej stronie, a wodorosty oraz dodatki znajdują się w środku. Zewnętrzna ścianka ryżu bardzo często posypana jest sezamem.
- Sashimi
Rodzaj sushi, gdzie nie występuje ryż, a plastry ryb są fantazyjnie podawane na talerzu wraz z przeróżnymi dodatkami, przeważnie warzywami. Z pewnością możemy spróbować wszystkie rodzaje sushi w Warszawie.
Najczęściej używane ryby lub owoce morza:
- łosoś (sake)
- tuńczyk (maguro)
- makrela (saba)
- węgorz (unagi)
- krewetki (ebi)
- ośmiornica (tako)
- krab
- kałamarnica (ika)
- ikra z łososia (ikura)
- ikra z ryby latającej (tobiko)
- ikra z kapelina (masago)
- ikra z jeżowca (uni)
Najczęściej używane warzywa:
- ogórek
- karczoch
- włókna marynowanej tykwy
- papryka
- awokado
- japońska rzepa
- dymka
- szczypiorek
- marchew
- pędy bambusa
Najczęściej używane sosy i dodatki:
- sos sojowy
- wasabi
- imbir
- piklowana śliwka
- tofu
- ziarna sezamowe