Święto Sera w Olsztynie

W miniony weekend na terenie miasteczka studenckiego w Kortowie odbyła się VII edycja Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa. Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego reprezentowała Sylwia Jaskulska, członek zarządu. 

Uczestnicy mogli m.in. degustować sery i twarogi producentów serów, oglądać pokazy kulinarne, pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i twarogów najwyższej jakości.

Nie zabrakło również atrakcji dla dzieci w postaci animacji, uliczki seromaniaków. Festiwal to również okazja, by kształtować od najmłodszego pokolenia poprawne nawyki żywieniowe, wpisujące w dietę nabiał.

Wśród wystawców nie zabrakło członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Podczas wydarzenia zostały wręczone m.in. statuetki prezydenta Olsztyna, wyróżnienia rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Puchary marszałka województwa warmińsko-mazurskiego.

W wyniku oceny ekspertów, przeprowadzonej na podstawie znajomości rynku oraz portfolio zamieszczonych na stronach internetowych poszczególnych wystawców WYRÓŻNIENIE REKTORA UWM w Olsztynie w kategorii HIT SEROWY otrzymała:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za SER OLECKI DŁUGODOJRZEWAJĄCY,
- Gospodarstwo Rolne NAD AREM w Kierźlinach za SER TWARDY PODPUSZCZKOWY Z MLEKA KOZIEGO

Puchar marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Gustawa Marka Brzezina otrzymali:
- Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA w Wysokiem Mazowieckiem - ZAKŁADY PRODUKCYJNE W WOJEWÓDZTWIE WARMIŃSKO-MAZURSKIM: DZIAŁDOWIE, LUBAWIE, MORĄGU I SUSZU - za WYSOKĄ JAKOŚĆ PRODUKTÓW MLECZARSKICH,
- KOZIA FARMA ZŁOTNA KOŁO MORĄGA – za TWAROŻEK OBERLANDZKI

NAGRODĘ PUBLICZNOŚCI - SEROWY KRÓL w kategorii serów typu holenderskiego otrzymała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku za SER GOUDA.
Festiwal organizowany był w ramach Kalendarza imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko – mazurskiego w 2019 roku.

Impreza była objęta honorowym patronatem - marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Gustawa Marka Brzezina, prezydenta Olsztyna Piotra Grzymowicza oraz rektora Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie - prof. dr hab. inż. Ryszarda Góreckiego, Polskiej Akademii Nauk - Komitetu Nauk o Żywności, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Wydarzenie organizowane było przez: Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie w partnerstwie z: samorządem województwa warmińsko-mazurskiego, Urzędem Miasta Olsztyna, Fundacją ŻAK Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Krajowym Związkiem Spółdzielni Mleczarskich, Związkiem Rewizyjnym w Warszawie.

  • Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
  • Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
  • Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
  • Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
  • Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie
    Święto Sera w Olsztynie