UMWMM Giżycko: Udane II Regionalne Święto Jabłka w Lubawie
Uroczystość rozpoczęły występy dzieci z Przedszkola Miejskiego oraz jabłkowe konkursy dla dzieci.
Wiodącym tej inicjatywy był Mariusz Gachewicz, szef kuchni na Zamku Gniew. Razem ze swoimi przyjaciółmi Ireneuszem Koniuszkiem szefem kuchni na Zamku Ryn oraz Przemysławem Langowskim szefem kuchni w Hotelu Almond sporządzili prawdziwą jabłkową ucztę, podczas której serwowali Pulled Pork, placuszki z jabłkami, ryż z jabłkami, gulasz z jabłkami i kopytkami.
Nie zabrakło jabłkowego konkursu dla dzieci oraz konkursu w piciu soku jabłkowego. Na scenie w tym czasie występowała Gdańska Orkiestra Ogrodowa. Dla mieszkańców kartoflankę z jabłkami przygotował również Wiesław Mergalski, szef kuchni Karczmy Nad Sandelą”, członek sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Kulinarną bitwę stoczyli zaproszeni przez Mariusza Gachewicza szefowie kuchni.
W drodze głosowania nie wyłoniono zwycięzcy i potyczka skończyła się remisem. Pod koniec wydarzenia rozstrzygnięto konkurs na najlepszą potrawę z jabłka dedykowany mieszkańcom, w którym nagrody sfinansował samorząd województwa warmińsko-mazurskiego oraz konkurs na najlepsze ciasto. Złote Jabłko oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego drugi raz z rzędu trafiły do Jadłodajni Ratuszowej.
Organizatorami wydarzenia byli gmina Lubawa i Miejski Ośrodek Kultury oraz samorząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Źródło i zdjęcia: http://lubawa.pl/jablkowy-zawrot-glowy/
Autor: krystian