Zarybianie mazurskich jezior

Do jeziora Mamry oraz jeziora Harsz trafiło w minionych dniach ponad 250 tys. sztuk wylęgu szczupaka. Region Warmii i Mazur posiada bogate tradycje związane z wylęgarnictwem.

Gospodarstwa rybackie dysponują 24 wylęgarniami stałymi i 6 mobilnymi. 

Z gatunków drapieżnych najwięcej produkuje się materiału zarybieniowego szczupaka. Łącznie uprawnieni do rybactwa wprowadzają średniorocznie do ekosystemów wodnych ok. 110 mln sztuk wylęgu szczupaka. Jest on rybą szczególnie cenną.

Wśród drapieżników gatunek ten pełni zasadniczą funkcję regulatora populacji ryb małocennych, które są nośnikiem pierwiastków biogennych. Mięso szczupaka ze względu na niską zawartość tłuszczu jest doceniane przez kulinarnych smakoszy. Niektóre okazy ważą nawet kilkanaście kilogramów. Z uwagi na swoją waleczność szczupak jest wymarzonym trofeum dla wędkarzy. Najpopularniejszą metodą połowu jest spinning.

W minionych dniach przedstawiciele Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego wzięli udział w zarybieniach wylęgiem szczupaka. Do jeziora Mamry wpuszczono 150 tys. sztuk a do jeziora Harsz 100 tys. sztuk wylęgu. Materiał zarybieniowy pochodził z Gospodarstwa Rybackiego PZW w Suwałkach, Zakładu w Węgorzewie i został dostarczony w plastikowych workach wypełnionych natlenioną wodą.

Zarybienia szczupakiem prowadzone były równomiernie wzdłuż strefy przybrzeżnej jezior. Ze względu na kanibalizm do wód wprowadza się go punktowo i w ograniczonych ilościach.

W związku z zachodzącymi zmianami klimatycznymi, które wpływają na ograniczoną możliwość naturalnego rozrodu tego gatunku zarybienia pozwalają na zachowanie populacji szczupaka w stanie równowagi ekologicznej.