22 maja 2023 r. uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Giżycku (Branżowej Szkoły I stopnia Nr 2), kształcący się w zawodzie: pracownik pomocniczy gastronomii, rozpoczęli, wraz z rówieśnikami z Litwy, realizację projektu „Historia w gotowaniu zapisana” z Polsko-Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży.
Wczoraj w Alytaus Profesinio Rengimo Centras, pod opieką Pań: Alicji Śmierskiej i Anny Górskiej oraz litewskich nauczycielek zawodu, uczyli się sporządzać tradycyjne cepeliny. Doświadczyli wielu wrażeń i poznali sporo interesujących pomysłów na realizację kulinarnych przedsięwzięć. To był trochę męczący, ale i kreatywnie spędzony dzień.
Dzisiaj nasi uczniowie będą uczyć swoich litewskich kolegów gotować potrawy polskie.

 

 

Źródło informacji: Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. J. Brzechwy w Giżycku